UTAZÁSI SEGÉDLET

Utazásra ösztönző vizuális ingerekben manapság nincs hiány. Könnyen beindul a fantáziánk, megszületik a gondolat: kalandra fel! A világ kinyílt, felfedezésre vár számtalan szebbnél szebb úticél, már csak rajtunk múlik szabadságunk aktív vagy passzív időtöltéssel teljen. Amikor tervbe vesszük az utazást, a kikapcsolódást, sorra jönnek a kérdések: merre menjek, mit vigyek magammal, mit csomagoljak, és így tovább. De ezek az egyszerűbb kérdések. Utána jönnek a fontosabbak….

Összeállításunkban néhány olyan kérdést sorolunk fel, melyek minden Izraelbe, Eilatra utazó számára fontosak lehetnek:

 

Tájékoztató, tudnivalók tippek indulástól – hazatérésig

Milyen a biztonsági helyzet Izraelben?

  • A bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent. Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, a tavalyi évben (2016) rekord számú turista érkezett az országba, több mint 3.5 millió.

Hogyan lehet Izraelbe utazni?

  • Repülőgéppel a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtérre vagy az Eilat közeli Ovad repülőtérre érkeznek a turisták.

  • A környező arab országokból szárazföldön külföldi turisták három határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Tabánál Eilatba, Jordánia felől pedig Akabából Eilat felé, illetve északon az izraeli Beit Shean településnél levő határátkelőnél.

Szükséges-e vízum magyaroknak?

  • Magyar állampolgároknak nem kell vízum a belépéshez.

Mire kell figyelni az útlevéllel kapcsolatban?

  • Az útlevélnek a hazautazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Szükséges-e készpénz igazolása az itt tartózkodás alatt?

  • Nem szükséges az itt tartózkodás alatt a napi 110 dollár igazolása, viszont érdemes nemzetközileg is felhasználható bankkártyát magunkkal hozni.

Kell-e meghívólevél a belépéshez?

  • Meghívólevél nem szükséges, de ha van, az segíthet a belépésnél. Egy helyi rokon, ismerős telefonszáma, neve, címe is segíthet.

Mi szükséges a belépéshez?

  • Oda-vissza repülőjegy szükséges.

  • Egyéni utazóknak szállodai szobafoglalás igazolása vagy izraeli tartózkodási cím szükséges lehet.

Mit kell tudni az izraeli útlevélvizsgálatról?

  • A belépés csak fárasztó, de nem bonyolult, mindössze türelmesen válaszolni kell az útlevél vizsgálatnál feltett minden kérdésre, még ha a kérdések feleslegesnek tűnnek is. Ez a kérdezz-felelek akár negyed órát is eltarthat, és nem mindig kedvesek akik kérdeznek. A lényeg itt Izraelben a türelem, mindenkivel hasonló módon járnak el, a vizsgálat célja az ön biztonsága is.

  • A beutazó útlevelében található arab vagy más muzulmán országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt Izraelbe. Az ilyen pecséttel/pecsétekkel rendelkező utazókat ugyanakkor fokozott biztonsági kockázatú személyeknek tekintik és alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Mindazonáltal, amennyiben szíriai, libanoni, iráni, iraki belépést igazoló pecsétet tartalmaz az útlevél, javasoljuk annak cseréjét. Egyiptomi, Egyesült Arab Emirátusi pecsétet tartalmazó útlevelek cseréje nem szükséges.

Mennyi idővel az indulás előtt kell kiérni a repülőtérre?

  • Amennyiben Magyarországról WizzAirr-el vagy Ryanair-rel utazik, nincs semmilyen különleges procedúra, elég másfél órával az indulás előtt a repülőtéren lenni.

  • Ha Magyarországról az El-Al-lal repül, akkor három órával az indulás előtt kint kell lennie a repülőtéren, és alapos kikérdezés után lehet csak feladni a poggyászt.

  • Hazautazáskor, mindegy hogy melyik légitársasággal repül Tel Avivból (Ben-Gurion repülőtér), mindenképpen három órával az indulás előtt kint kell lenni a repülőtéren, ahol fokozott biztonsági vizsgálaton esik át minden utas. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják.

  • Az Ovad-Eilat repülőtérre elég az indulás előtt másfél órával megérkezni.

Mit vihetek be Izraelbe?

  • Vámmentesen 200 db cigaretta vagy 200 gr dohány, egy liter égetett szesz és két üveg bor szállítható be. A nagy értékű elektromos cikkek behozatalakor e tényt bepecsételik az útlevélbe az esetleges értékesítés megelőzése érdekében.

  • A turisták kiutazáskor a Ben Gurion repülőtéren (már az utasfevétel előtt számla, útlevél és repülőjegy felmutatásával) visszaigényelhetik az Izraelben vásárolt nem élelmiszer árucikk számlaértékének ÁFA (VAT) tartalmát (jelenleg az ÁFA-kulcs 18%), amennyiben a vásárláskor ÁFA-visszatérítésre (VAT-refund) rendszeresített számlát kértek és kaptak.

Mit kell tudni a szombatról és az ünnepnapokról?

  • A zsidó naptár holdnaptár, ezért a zsidó, izraeli ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden szombat is kezdeti napján (szombat esetében pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a tömegközlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig csak vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt dolgoznak.

  • Teljes vagy részleges munkaszünettel járó izraeli nemzeti és zsidó ünnepek:

    Pészáh,   Jom Ha’Autzmaut (Hősi halottak emléknapja),   Jom Ha’Zikaron(Függetlenség napja),   Sávuot,   Ros Hásáná/zsidó Újév, Jom Kipúr,   Szukot (sátoros ünnep).   

  • Eilaton szombaton és az ünnepnapokon is szinte minden nyitva van, a turisták legnagyobb örömére.

Mely helyek nem látogathatóak?

  • A biztonsági helyzettől függően bizonyos helyek nem mindig látogathatóak vagy nem ajánlott a látogatásuk. Ezek elsősorban a Palesztin közigazgatási területek, köztük Betlehem és Jerikó (az adott helyzettől függ, hogy látogatható-e).

  • Izraelben a bevásárlóközpontokba, étteremekbe, szállodákba, múzeumokba, kiállításokra, koncertekre, szórakozóhelyekre való belépésnél biztonsági vizsgálaton kell átesni. Ez egy szimpla elektronikus kapu és táska vizsgálat, ami csupán pillanatokat vesz igénybe.

Milyen az egészségügyi helyzet Izraelben?

– Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.
– A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős, tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.
Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni.

Milyen nyelveket beszélnek a helyiek?

– Az ország hivatalos nyelve a héber, de a lakosság nagy része beszél angolul. Aki tud oroszul vagy arabul azzal is könnyen elboldogul. Sok helyütt háromnyelvű feliratok (héber, angol, arab) segítik az eligazodást.

Mi a hivatalos fizetőeszköz és mennyi az árfolyama?

  • Izrael hivatalos fizető eszköze a sékel (1 sékel-kb 80 forint), de néhány helyen dollárt is elfogadnak. Érdemes helyi valutát váltani, hiszen napközben az ásványvizet, gyümölcsleveket, péksüteményeket elsősorban sékellel lehet kifizetni.

  • A hitelkártyákat (American Express, Diners, Visa, Mastercard/Access/Eurocard) a legtöbb üzletben, áruházakban, benzinkutaknál elfogadják. Bankkártyás készpénzfelvételre (0-24) nem csak a bankokban, hanem a forgalmasabb csomópontokban kihelyezett automatákból is lehetőség van.

  • A bankok általában 08.30 és 12.00 óra között tartanak nyitva, vasárnaptól csütörtökig, és 16.00-18.00 óra között vasárnap, kedden és csütörtökön. Némelyik nyitva tart pénteken is, 08.30 és 12.00 óra között. Szombaton minden bank zárva van.

Milyen a tömegközlekedés?

  • Városibuszok, távolságibuszok, vonat, taxi áll az utazóközönség szolgálatára. Jeruzsálemben villamossal is lehet utazni, de Izraelben hiába keresnénk metrót vagy trolibuszt. Jegyet általában az autóbusz sofőrjénél vagy a buszon elhelyezett automatából lehet vásárolni. Több tömegközlekedési eszközön is felhasználható utazási “bérletet”, úgynevezett fényképes Rav Kav kártyát a turisták is válthatnak. Rav Kavval jegyet vásárolhatunk vonatra, a jeruzsálemi villamosra és különböző autóbusz társaságok járataira is. A prepaid kártyával vásárolt jegy olcsóbb, mert a feltöltéskor eleve 20 százalékkal magasabb összeget írnak jóvá a kártyán. A minimális feltöltési összeg 50 sékel, városonként különböző, hogy mennyibe kerül a helyi jegy, de jellemzően másfél órán belül többször is átszállhatunk különdíj fizetése nélkül, amennyiben jegyünket Rav Kavval vásároltuk meg.

  • A járatok vasárnap hajnaltól a szombat beköszöntéig (péntekig késő délutánig) menetrendszerűen indulnak, péntek estétől szombat estig a legtöbb helyen szünetel a tömegközlekedés, az autóbuszok szombat este indulnak újra.

  • A 10 fő utazására szolgáló iránytaxik (monit serut) szombaton is járnak, de a viteldíj ezen a napon magasabb.

Milyen időjárásra készüljünk?

A Földközi-tenger menti partvidéki területein meleg nyarú mediterrán klíma alakult ki. A tél rövid, csapadékos, a nyár forró és száraz. A belső területekre a hidegebb szubtrópusi sztyeppe éghajlat jellemző. November és március között esik le az évi csapadékmennyiség 85-95 %-a. A déli területek a trópusi sivatagi övezethez tartoznak. A Jordán-folyó mentén és a Holt-tenger vidékén nagy a forróság, a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá, az esték és az éjszakák viszont hidegek. Tel Avivban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 12°C; maximum: 27°C; minimum: 1°C), a legmelegebb pedig az augusztus (középhőmérséklet: 26°C; maximum: 38°C; minimum: 14°C). A legcsapadékosabb hónap a január, amikor a csapadékos napok száma 10. A legszárazabb időszak júniustól szeptemberig tart, ekkor egyáltalán nem hullik csapadék.

Hogyan öltözködjünk Izraelben?

  • Áprilistól – októberig napközben könnyű öltözék, esténként egy vékony kardigán szükséges lehet. A hűvösebb hónapokban (novembertől-márciusig) kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott. A vallási helyszínek megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni.

  • Eilaton napközben szinte egész évben 20 Celsius fok feletti a hőmérséklet, a hűvösebb hónapokban azonban estére 10 Celsius fokra hül le az idő.

  • A szervezett programokon való részvételhez elvárás az érvényes biztosítás, sapka, megfelelő cipő és öltözet, valamint víz. Ezek nélkül az idegenvezető felelősséget nem vállal a résztvevőkkel történtekért.

Milyen a telefon és Wi-fi lefedettség az országban?

  • Érdemes helyi telefonkártyát venni postahivatalban, vagy a kisebb üzletekben, ez a legolcsóbb módja a telefonálásnak. Izraelben mindhárom magyar mobilszolgáltató mobiltelefonjai működnek. Az aktuális roaming díjakról a szolgáltató ad részletes felvilágosítást. A nyilvános helyek Wi-Fi lefedettsége elég magas, egyes helyközi autóbusz járatokon saját jeladó működik és a modern autóbuszok USB csatlakozásán még telefontöltésre is van lehetőség.

  • Bármely telefonról elérhető segélyhívószámok: 112-es általános segélyhívó, 100 Rendőrség, 101 mentő, 102 tűzoltó.

Mi újság a dohányzással, alkohol fogyasztással?

Izraelben szabadon vásárolhatunk és fogyaszthatunk alkoholt, azonban tilos a dohányzás a hivatalok, bevásárló központok, kávézók, éttermek, szórakozóhelyek, állomásépületek belső tereiben, de mindenhol van dohányzásra kijelölt külső tér. Egyes kávéházakban l

ehetőség van beltéren is vizipipázásra.

Shopping, shopping

  • A legtöbb üzlet vasárnaptól csütörtökig 09.00 és 19.00 óra között tart nyitva, pénteken 14:00 óra tájban bezárnak és legközelebb vasárnap reggel nyitnak ki. Néhány üzlet azonban már a szombat kimenetelekor (szombat este 8 óra után) kinyit. Némelyik szupermarket és azok az éttermek, a

  • melyek nem kínálnak kóser ételt, nyitva vannak pénteken és szombaton is.

  • Minden városba

  • n van bazár, ezek közül a legkiemelkedőbb a jeruzsálemi óvárosban található, de népszerű a Tel Aviv-i Carmel piac is. Finom bőrárut, cserépedények

  • et, kézműves termékeket, olajfa faragványokat, kézzel fújt üveget szokás itt vásárolni, a piacokon lehet alkud

  • ni.

Gasztronómiai élményekből sem lesz hiány!

  • Az izraeli konyha sokszínűségét elsősorban a hetven országból bevándorolt zsidóság gazdag kulináris hagyományai jelentik. Az ország nem szűkölködik kitűnő éttermekben, a közel-keleti konyha különlegességei, halételek, saláták, különféle előételek hatalmas választéka, thina, humusz, arab pékségek gusztusos kínálata csábítja evésre az utazót. A piacok polcai ínycsiklandó gyümölcsválasztéktól, olajos magvaktól roskadoznak.

  • A kóser étkezési szabályok miatt általában a szállodákban felszolgált reggeli nem tartalmaz húst, azonban a svédasztal roskadásig van különböző sajtokkal, joghurtokkal, tojásételekkel, salátákkal, helyben sütött kenyerekkel, olíva bogyóval és magvakkal, valamint csodás gyümölcsökkel.

Mennyi borravalót kell adni Izraelben?

Izraelben az éttermekben, ivókban 10% borravalót kell, szokás adni.