Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó

Útvonal:
Tel Aviv - Megido hegye - Názáret - Genezareti-tó (Tiberias - Tabgha) - Tel Aviv

Indulás Tel Avivból  7 órakor, és már indulunk is északnak Galilea bibliai tájaira.
 
Mindjárt a legvégén kezdjük a történetet; a Világvégénél, az Armaggedonnál ahogy a Jelenések Könyve nevezi.
Har-Magedon = Megido hegye.
Már itt is vagyunk. Nehéz elhinni, hogy ezeken a lankás ligeteken, szépen művelt domboldalakon vívja majd az utolsó csatáját az Isten Serege az Antikrisztus ellen.
Történelme során sok csata zajlott itt a bibliai királyoktól, Allenby tábornokig.Talán  ezért van, hogy a kőkorszak óta lakott településen, Megidoban, mára csak a kövek maradtak, de a hely így romjaiban is gyönyörű.
 
Názáret
a következő állomás, az óváros zegzugos utcái fölé emelt impozáns bazilika, az Angyali Üdvözlet Temploma
Az Evangélium - a jó hír - itt kezdődött. Gábriel arkangyal hírül hozza Máriának, hogy fiút fog szülni, aki a világ Megváltója lesz. 
Csontváry még egy utcai jelenetben festette meg Mária-kútját. Ma már ez kút a bazilika altemplomában látható, hiszen efölé a néhány Krisztus-korabeli kő fölé emelték a hatvanas években ezt a modern épületet.
 
Szent-József Templom
A történetben csak mellékszereplő volt Szent József, mégis egykori műhelye köré templom épült, amit nem hagyhatunk ki a názáreti sétánkból.
Emlékszünk a Bibliából a tóra ahol Péter, a halász dolgozott? Ahol Jézus magaköré gyűjtötte a Tizenkettőt?  Itt van a lábunk előtt, ha Názáretből jövet megállunk Tiberias felett a hegytetőn.
 
Tiberias és a Genezareti-tó
A Kineret (ez a tó héber neve) partján épült Tiberias.
A város a judaizmus négy szent városának egyike, hiszen itt élt a filozófus-hittudós Rambam, vagy ahogy mi ismerhetjük Maimonides. Elhaladunk a sírja fölé emelt emlékmű mellett, és utazunk tovább Jézus életének fontos állomásai felé.
 
Tabgha a következő úticélunk.
 
A Kenyérszaporítás Temploma
Jézus csodái közül itt történt a talán legismertebb. A  Genezáreti tó mellett összegyűlt többezer fős hallgatóságát lakatta jól néhány kenyérrel és hallal, ahogy az evangélistáknál olvashatjuk. Ötszáz évvel később a zarándokok még látták azt a kőlépcsőt amiről a Biblia ír, aztán bizánci stílusú kápolna épült a helyén. Ebből mi - mai zarándokok -  már csak a gyönyörű mozaikokat láthatjuk, bár a ma itt álló templom is az eredeti épület stílusában épült.
Ha elindulunk a víz felé máris itt a következő bibliai történet.
 
A Szent-Péter Primátusa Templom
Ez a templom azon a helyen áll, ahol Jézus bejelentette Péter apostol elsőségét a Tizenkettőnek.
Itt - ahogy minden zarándok évszázadok óta - megérinthetjük a szent tó vizét. Jóidőben (májustól októberig!) talán egy kis mártózás is belefér az időnkbe.
A vízenjárást nem javaslom: azóta az egy eset óta még senkinek sem sikerült.
 
Gondoljunk inkább az ebédre! 
 
Itt még a tóban fogható legszimplább halnak is bibliai története van.: Mikor eljött az adófizetés ideje Jézus így szólt Péterhez - Máté evangélista szerint: “menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amely ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját, találsz benne egy aranyat. Vedd ki és add nekik oda értem és érted!
A szentpéter-hal oldalán ma is látszik a pikkelyek rajzolatán az apostol ujja nyoma. Sovány száraz húsú hal. Elég szegényesen hangzik. Inkább valami kiadósabbat ebédeljünk! Hol? Hát persze hogy a Szent Péter étteremben...
 
Azután pedig utazás vissza a tel avivi szállásunkra.

AZ ÁR AZ AZNAPI EBÉDET MINDEN ESETBEN TARTALMAZZA!

A TÚRÁK LÉTSZÁMTÓL FÜGGETLENÜL INDULNAK!

FONTOS! MINDEN PROGRAMUNK 2019. DECEMBER 1-TŐL INDUL!

Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó Tel Aviv - Armageddon - Názáret és a Genezáreti tó