Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem

Útvonal:
Tel Aviv - Jeruzsálem - Olajfák hegye - Qasr el Yahud  - Holt-tenger - Jeruzsálem - Tel Aviv

Indulás Tel Avivból 8 órakor. 8.30 -kor pedig felvesszük a jeruzsálemi utasokat, és már indulunk is, mert gyönyörű nap vár ránk. 
 
Az Olajfák hegye első megállónk.
Az Újszövetségben, Jézus történetében is fontos állomás volt ez a hely. Mi a panorámáért állunk meg. A reggeli fényben szikrázó város látványáért. Ez a kép a Jeruzsálemről szóló könyvek címlapja, de most még nem lapozunk bele a város titkaiba, csak távolról csodáljuk. Majd délután, ha a Holt-tengerről visszatértünk.
 
Qasr el Yahud. 
Jézus megkeresztelésének szent helye.
Ez az a pontja Jordán folyónak, ahol a jeles esemény történt, a  hagyomány szerint. A  folyó itt keskeny, mint egy patak, szinte átugorható, bár ez kockázatos vállalkozás lenne, mert a Jordán itt Izrael és Jordánia határfolyója. Megkapó látvány, ahogy a zarándokok megmerítkeznek a folyócskában. Minden évszakban, napszakban látni itt ilyet. 
Nem időzünk itt soká, mert mi a holt-tengeri merítkezésre hoztuk a fürdőruháinkat. Pár perces gyönyörű út a holdbeli tájon és már itt is vagyunk:
 
A Holt-tenger
Könyvtárakat írtak tele ezzel a furcsa tájjal, ami a Földünk legmélyebb szárazföldi pontja.  A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a tenger szintje alatt. Az új fejezetek, a rohamosan apadó sós vízű tó jövőjéért aggódnak, de mi még a helyén találjuk, az biztos. 
Semmihez sem hasonlítható élmény fürödni benne!  A 33%-os sótartalom miatt úgy lebegünk a felszínén mint a parafadugó. Ebédig napozhatunk a víz felszínén fekve, aztán alapos tusolás és a terített asztal. Utána pedig,
 
JERUZSÁLEM
Nem vállalkoznék egy teljes felsorolásra, mi minden látnivaló vár ránk ezen a délulutánon. Elsőnek a Via Dolorosa, a Kereszút a végén a Golgotával, a Szentsír-templommal, amely tulajdonképpen egymásra, egymásba épített templomok együttese, semmihez nem hasonlítható látvány, érzés.
 
Aztán az Óváros zegzugos utcáin tovább a Cardo-hoz a római kori Jeruzsálem piac-utcájához, ahonnan  Jézus kiűzte a kufárokat 2000 éve.
Ma nehezebb dolga volna, hiszen az egész Óváros egy összefüggő bazár. Nyugodtan tegyünk fogadalmat, hogy nem veszünk csecsebecséket, souvenírt, fűszercsodákat, keleti édességeket, sálat, ékszert, iparművész munkákat, el fogjuk bukni ezt a vállalást olyan erős a csábítás.
Csak a templomok, zsinagógák, mecsetek csendje az üdítő kivétel. 
 
És a Fal. A zsidó vallás egyetlen templomának - a Templomnak - egyetlen épen maradt tartó fala, a Nyugati Fal amelyet mi magyarok Siratófalnak hívunk. 
Hívőt és hitetlent, zsidót vagy más vallásút itt biztosan megérint egy percre az amit ez a hely jelent: Isten közelsége. 
 
A jeruzsálemi séta véget ért.
Na most jöhet egy kávé, vagy egy igazi falafel. 
És ha valaki még bírja, mert nem tud betelni a szent helyekkel, a történelem tapintható közelségével, az még folytathatja a kirándulást.
 
Ha itt az utunk vége, Jeruzsálemben akkor is szép napunk volt! 
Utazás vissza a tel avivi, jeruzsálemi szállásunkra.

Tetszőleges fontos információk

Indulási időpontok:
2019.12.01-12.31.
kedd 8:00 Tel Aviv, 8:30 Jeruzsálem
csütörtök 8:00 Tel Aviv, 8:30 Jeruzsálem
vasárnap 8:00 Tel Aviv, 8:30 Jeruzsálem

 

AZ ÁR AZ AZNAPI EBÉDET MINDEN ESETBEN TARTALMAZZA!

A TÚRÁK LÉTSZÁMTÓL FÜGGETLENÜL INDULNAK!

FONTOS! MINDEN PROGRAMUNK 2019. DECEMBER 1-TŐL INDUL!

Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem Tel Aviv - Holt-tenger - Jeruzsálem