Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés

Útvonal:
Tel Aviv - Jeruzsálem - Jerikó - Qasr el Yahud - Holt-tenger (Mitzpe Shalam, Ein Gedi, Massada erőd, Ein Bokek, Arad) - Jeruzsálem - Tel Aviv

Indulás Tel Avivból  7 órakor. 8.30 -kor pedig felvesszük a jeruzsálemi utasokat, és már indulunk is, mert vár minket a világ egyik legcsodásabb helye, a Holt-tenger vidéke. 
 
A Holt-tenger
Könyvtárakat írtak tele ezzel a furcsa tájjal, ami a Földünk legmélyebb szárazföldi pontja.  A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a tenger szintje alatt. Az új fejezetek, a rohamosan apadó sós vízű tó jövőjéért aggódnak, de mi még biztos, hogy a helyén találjuk, a Jordán folyó torkolatánál. Kezdjük ott a tekergést!
Elhaladunk Jerikó mellett, amely a Föld legmélyebben fekvő városa, 250 méterrel a tengerszint alatt. A történelmi legek közé is befér mint az egyik legősibb város.  
A története hosszú könyv, most inkább lapozzunk vissza az Evangéliumban Jézus megkereszteléséhez, mert Qasr el Yahudba igyekszünk. 
 
Qasr el Yahud. 
Jézus megkeresztelésének szent helye.
Ez az a pontja Jordán folyónak, ahol a jeles esemény történt, a hagyomány szerint. A folyó itt keskeny mint egy patak, szinte átugorható, bár ez kockázatos vállalkozás lenne, mert a Jordán itt Izrael és Jordánia határfolyója. Megkapó látvány ahogy a zarándokok megmerítkeznek a folyócskában. Minden évszakban, napszakban látni itt ilyet.
 
Sajnos mennünk kell tovább. Egy sokkal világibb zarándokhely lesz a következő állomás: Mitzpe Shalam. Ha így mondom még senkinek nem dereng, de ha csak annyit mondok: AHAVA, mindenkinek beugrik: a holt-tengeri kozmetikumok legismertebb márkájáról van szó. A Holt-tenger különös gyógyító iszapja adta az ötletet néhány fiatalnak, akik a katonaidejüket töltötték itt a 80-as években, hogy erre komoly kozmetikai ipar építhető.  A sivatag közepén gyár született és egy világmárka; a Szeretet, mert ezt jelenti az AHAVA név.
Most itt járunk, és bekukkanthatunk a kozmetikai ipar titkaiba. Aki értékes és szép ajándékokkal tér haza Izraelből, annak biztosan van a táskájában AHAVA krém, balzsam vagy gyógypakolás.
 
De ezután a röpke kitérő után utazzunk vissza a bibliai időkbe. Csak néhány kilométer délnek és ott is vagyunk.
 
Ein Gedi
Samuel könyvéig lapozunk. Dávid király itt Ein Gedi valamelyik barlangjában bújkált az őt üldöző Saul király seregei elől. Az uralkodó félrevonult pihenni, ezalatt Dávid levágott a köpenyéből egy darabot, hogy bizonyítani tudja, ha meg akarta volna ölni, megtette volna.
Melyik barlang lehetett? A nemzeti park tele van barlangokkal és szinte mindegyikhez tartozik egy forrás és egy vízesés. Mi a Dávidról elnevezetthez igyekszünk. Pompás látvány a kopár napszítta vidéken a bőségesen ömlő víz. És persze magyarázat arra is, miért éltek itt a történelem során mindig, ahogy az Ein Gedi Nemzeti Parkban található romok is bizonyítják.
 
Az őslakosok azonban ma is itt élnek: A kőszáli kecskék, Ein Gedi névadói. Ha csendesen sétálunk, szinte biztos, hogy találkozunk velük.
 
És most a kirándulásunk csúcspontja következik: a Massada erőd.
 
Tényleg csúcs, hiszen egy hatalmas sziklatönk tetejéről néz le az erőd a vízre és a kopár dombokra. Már a panorámáért megéri feljönni. Drótpályás felvonó visz, de alattunk látszik a Snake Path (Kígyó-ösvény) amin bátor gyalogtúrázók másszák meg a hegyet. 
 
A történelme hosszú mese, csak két fejezet ízelítőnek: Az építtetője Nagy Heródes volt, aki pompás palotát emelt a katonai erődítmény közepére. A másik történet az izraeliek számára a honvédő hősiesség szimbóluma és az erőd végnapjairól szól: A Római-birodalom ellen lázadó makkabeusok maroknyi csapata védte az erődöt a több légiónyi római túlerő ellen. Mikor már látszott, hogy nincs remény a várvédők és családjaik - 960an - öngyilkosságot követtek el. A Massada az ő hősiességük emlékműve is.
 
A hősök emlékét, a komor történeteket magunk mögött hagyjuk és visszaereszkedünk a tóhoz.
 
Ein Bokek 
egy üdülő telep; hotelek éttermek, üzletek, strandok sora. 
 
Strand! Végre!  Semmihez sem hasonlítható élmény fürödni a Holt-tengerben!  Mindenki mesélt erről, aki már járt itt, és most mi is itt vagyunk kipróbálhatjuk, milyen amikor nincs súlyunk a vízben. A 33%-os sótartalom miatt úgy lebegünk benne, mint a parafadugó. A késői ebédig napozhatunk a víz színén fekve, aztán alapos tusolás és a terített asztal egy helyi vendéglőben.
 
Hogy elszaladt az idő, már este hat óra. Aradon - az utolsó sivatagi vàroskán  keresztül hazaindulunk, a tel avivi, jeruzsálemi szállásunkra.

AZ ÁR AZ AZNAPI EBÉDET MINDEN ESETBEN TARTALMAZZA!

Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés Tel Aviv - Holt-tengeri tekergés